Χριστούγεννα όπως στη Γερμανία

20231219 113307

Στα πλαίσια των δράσεων που έχει προγραμματίσει το σχολείο μας για την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ήταν και η σημερινή μας δραστηριότητα- εκδήλωση με θέμα ΄΄Χριστούγεννα όπως στη Γερμανία΄΄

Η καθηγήτρια των Γερμανικών του Σχολείου μας,  η κυρία Μυρωνίδου Μιράντα οργάνωσε την παραπάνω εκδήλωση με τα παιδιά της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας  με στόχο  να μάθουμε και να  βιώσουμε και εμείς κάποια από τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Γερμανίας  ώστε να έρθουμε σε επαφή και με τον πολιτισμό αυτής της χώρας .

Οι μαθητές μας , με την επίβλεψη της κυρίας τους, μας παρουσίασαν  τα ήθη και έθιμα της Γερμανίας , στη συνέχεια  μας μίλησαν για το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο , στόλισαν με κηροπήγια  έναν υπέροχο πάγκο και αφού τον γέμισαν με γλυκά , κέικ , σοκολατάκια , μπισκότα και ζεστό κρασί που έφτιαξε η κυρία τους ,τα πρόσφεραν απλόχερα στους συμμαθητές τους και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Tα Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Γερμανίας όπως μας τα παρουσίασαν τα παιδιά μας.

1. Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το χριστουγεννιάτικο κέικ , αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές (Weihnachtsmarkt) στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein).

2.Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ

3.Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, τη μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης και την κυρία των Γερμανικών κ. Μυρωνίδου Μιράντα για την υπέροχη εκδήλωση που οργάνωσαν.

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

1o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό