Δράσεις ενημέρωσης για φυσικές καταστροφές

20231114 110801

Μία φυσική καταστροφή είναι η συνέπεια ενός φυσικού κινδύνου η οποία περνάει από το στάδιο της πιθανότητας σε μία ενεργή φάση και κατά συνέπεια έχει επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στις φυσικές καταστροφές, που επιδεινώνεται από την έλλειψη προγραμματισμού ή την έλλειψη κατάλληλου συστήματος διαχείρισης έκτακτων αναγκών, οδηγεί σε οικονομικές, δομικές και ανθρώπινες απώλειες. Το μέγεθος της απώλειας εξαρτάται από την ικανότητα του πληθυσμού να υποστηρίξει ή να αντισταθεί στην καταστροφή.

Στο σχολείο μας , εφαρμόζεται και βελτιώνεται κάθε χρόνο ειδικό σχέδιο ετοιμότητας, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ενέργειες προ του σεισμού, ορισμό αρμοδιοτήτων του προσωπικού, ενέργειες κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενέργειες μετά το τέλος της δόνησης, καθορισμό τόπου συγκέντρωσης των μαθητών/τριών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας, όλα τα παιδιά, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, εφάρμοσαν με επιτυχία , όλα όσα προβλέπονταν από το σχέδιο και συγκεντρώθηκαν στους προκαθορισμένους χώρους για κάθε τάξη , στο προαύλιο του σχολείου.

Ευχαριστούμε θερμά το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σιδηροκάστρου που επισκέφτηκε το σχολείο μας ύστερα από πρόσκληση  του Διευθυντή.

Οι πυροσβέστες μας, οι ήρωες όπως τους αποκαλεί ο λαός , παρακολούθησαν την άσκηση ετοιμότητας  σε περίπτωση σεισμού και στη συνέχεια ,έκαναν τις απαραίτητες παρατηρήσεις και προτάσεις έτσι ώστε σε πραγματική περίπτωση σεισμού να μην γίνουν λάθη και παραλείψεις. Τόνισαν στους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας να θυμούνται πάντα ότι πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλονται. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος πρόσθεσαν. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στο δύσκολο έργο τους  , στην επικινδυνότητα της δουλειάς τους  και στις πάμπολλες περιπτώσεις ( κατάσβεση δασικών πυρκαγιών , διάσωση και παροχή συνδρομής σε ατυχήματα και καταστροφές) που καλούνται να  συνδράμουν ,για να βοηθήσουν , να απεγκλωβίσουν , να σώσουν ανθρώπους    και ζώα που κινδυνεύουν.

Στη συνέχεια ξενάγησαν τους μαθητές μας στο Πυροσβεστικό όχημα , αναφέρθηκαν στον εξοπλισμό και στις δυνατότητες του κόκκινου  αυτού οχήματος και έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές των μεγάλων τάξεων να γίνουν για λίγο πυροσβέστες. Οι μαθητές μας φόρεσαν τα κράνη των πυροσβεστών μας , πήραν στα χέρια τους , τους πυροσβεστικούς σωλήνες  και εκτόξευσαν νερό σε σημείο του Σχολείου μας όπου σύμφωνα με το σενάριο των πυροσβεστών είχε  ξεσπάσει πυρκαγιά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας ενθουσιάστηκαν από την  επίσκεψη των πυροσβεστών στο σχολείο μας και αποχαιρέτησαν τους πυροσβέστες μας με χαμόγελα και ζητωκραυγές   , ενώ εκείνοι με τη σειρά τους , τους αποχαιρέτησαν με τον χαρακτηριστικό ήχο  της σειρήνας .

 

Ήταν μια αξέχαστη και πολύ χρήσιμη εμπειρία!

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

1o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό