Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Κατά της Βίας στο σχολείο.
Κάποιες μέρες πριν οι εκπαιδευτικοί της Γερμανικής και Αγγλικής Γλώσσας,κ.κ. Γιώτα Μιχαήλ και Μιράντα Μυρωνίδου, έδειξαν στους μαθητές/τριες των Ε κ Στ τάξεων την ταινία «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο» με σκοπό να γίνει εισαγωγή στο θέμα του εκφοβισμού. Τα παιδιά απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την ταινία στα Αγγλικά και στα Γερμανικά και έκαναν μία αφίσα ζωγραφίζοντας και εκθέτοντας τις απόψεις τους για το θέμα.
Στις 6 Μαρτίου η κ. Ιωάννα Κούδα υποδέχθηκε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας ανά τάξη στη Βιβλιοθήκη και αφού παρουσίασε την κατάσταση στα σχολεία με βίντεο και εικόνες, συζήτησε με τα παιδιά τις έννοιες : του θύτη (bully),του θύματος (victim) και των παρατηρητών (spectators). Συχνά «το ισχυρότερο παιδί» αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ «το αδύναμο παιδί» δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με αποτελεσματικό τρόπο τον εαυτό του.
Κατέληξαν ότι ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από παιδιά συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και για τη διαδικασία της μάθησης. Μίλησαν για σωματικό, λεκτικό, ηλεκτρονικό και άλλα είδη εκφοβισμού.
Η εκπαιδευτικός προσέγγισε το συγκεκριμένο θέμα με τα παιδιά όλων των τάξεων, μέσα από αυτοσχέδια σενάρια και περιγραφή εικόνων , ενώ τα παρότρυνε όλα μαζί να σκεφτούν το κάθε σενάριο από την πλευρά του θύτη, του θύματος, των παρατηρητών. Μίλησε για την σημαντική δεξιότητα της ενσυναίσθησης. Τα παιδιά υποδύθηκαν ρόλους ανά ομάδες και έδωσαν τη δική τους λύση σε αυτή την θεατρική σύνθεση. Έκαναν αφίσες, ζωγράφισαν ,είπαν συνθήματα και φώναξαν το δικό τους «ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».
Στο τέλος όλοι μαζί κατέληξαν :
Μίλα Τώρα – Stop Bullying
Τι κάνουμε;
Αν δούμε κάποιο παιδί να δέχεται σχολικό εκφοβισμό, πηγαίνουμε να το βοηθήσουμε και αμέσως ενημερώνουμε κάποιον μεγάλο.
Αν συμβαίνει σε μας, δε διστάζουμε και δε ντρεπόμαστε να το πούμε στους φίλους μας, στους δασκάλους και στους γονείς μας.