Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους

Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου μας

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας συμμετέχει στο Διεθνές Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων “ Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους“, και εστιάζει στην ανάδειξη του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού γίγνεσθαι του τόπου μας. Θα καταγραφούν και θα μελετηθούν προϊόντα άυλης και υλικής κληρονομιάς  (έθιμα, παραδόσεις, πανηγύρια, τραγούδια και χοροί, τοπικά προϊόντα). Τα παιδιά μελετώντας την κουλτούρα της τοπικής τους κοινότητας  θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του μέσα στον χρόνο.

Ξεκινήσαμε τις δράσεις μας  με επίσκεψη στο Αλλαντοποιείο Μπαμπούρη ( Λουκάνικα Τζουμαγιάς Mpampouris Farm) όπου ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για την διαδικασία παραγωγής του αυθεντικού λουκάνικου Τζουμαγιάς  και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος HACCP.

Δεύτερη δράση, η πρόσκληση στον χώρο του Σχολείου μας των αδερφών Μάλαμα (Χρήστος και Γιάννης) γνωστών οργανοπαιχτών της περιοχής οι οποίοι μας κάνουν περήφανους σε όλον τον κόσμο. Μας μίλησαν για την κατασκευή ζουρνά από  ξύλο βερικοκιάς, το “κανέλι” ,το “καλαμάκι” κ τη “μάνα”, απαραίτητα μαζί με την τεχνική αναπνοής στο παίξιμο του μοναδικού αυτού μουσικού οργάνου.

Οι δράσεις συνεχίζονται…

Ευχαριστούμε τους κ.κ. Πούλιο Κ. και Χίτζο Κ. για την παροχή οπτικού υλικού από τα προσωπικά τους αρχεία που θα χρησιμοποιήσουμε στις δραστηριότητές μας!

 

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

1o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό