Χριστούγεννα όπως στη Μεγάλη Βρετανία

20231221 085438

20231221 085438

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάστηκαν στο Σχολείο μας από την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας κ.Μιχαήλ Γιώτα και τους μαθητές της Στ τάξης. Την Πέμπτη 21/12 οι μαθητές όλων των τμημάτων ενημερώθηκαν για βρετανικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, τραγούδησαν τα χριστουγεννιάτικα αγγλικά κάλαντα,έγραψαν γράμμα στον Santa Claus , κεράστηκαν εδέσματα και έπαιξαν με Xmas crackers.

Πιο αναλυτικά μάθαμε ότι ……..

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει κεντρικό ρόλο στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η παράδοση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη βασιλεία της βασίλισσας Victoria και του πρίγκηπα Albert , στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο πρίγκηπας Albert έφερε το έθιμο από την πατρίδα του, την Γερμανία.

Τα μικρά παιδιά της Αγγλίας, πριν έρθουν τα Χριστούγεννα γράφουν ένα γράμμα για τα παιχνίδια που επιθυμούν να τους φέρει ο Πατέρας των Χριστουγέννων και το στέλνουν ή χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο, δηλαδή το ρίχνουν στο πίσω μέρος του τζακιού. Αν το γράμμα φύγει από την καμινάδα, η ευχή τους θα πραγματοποιηθεί, αν όχι, η επιθυμία τους δε θα εκπληρωθεί. Αν το γράμμα καεί αμέσως, πρέπει να το ξαναγράψουν! Τα μεσάνυχτα, ο Πατέρας των Χριστουγέννων εισέρχεται στα σπίτια των παιδιών από την καμινάδα και αφήνει δώρα στις κάλτσες, που έχουν κρεμάσει τα παιδιά στο τζάκι, ή σε τσάντες δίπλα στα κρεβάτια τους ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στην Αγγλία η αρχική μορφή του Πατέρα των Χριστουγέννων δεν ήταν όπως την ξέρουμε σήμερα, δηλαδή δεν φορούσε κόκκινη στολή αλλά πράσινη και δεν έφερνε τα δώρα στα μικρά παιδιά, επομένως δεν έμπαινε και από την καμινάδα! Απλώς περιπλανιόταν από σπίτι σε σπίτι, χτυπώντας την πόρτα και πανηγύριζε με τις οικογένειες. Ο πατέρας των Χριστουγέννων (όπως αποκαλούν τον Άγιο Βασίλη στην Αγγλία) με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα, άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της Βικτωριανής εποχής, όταν ο Santa Claus έφτασε στην Αμερική. Τότε τα δύο αυτά πρόσωπα συγχωνεύτηκαν και γεννήθηκε ο Πατέρας των Χριστουγέννων ή ο Santa Claus.

Ένα άλλο έθιμο, το χριστουγεννιάτικο “κράκερ”. Είναι ένας κύλινδρος από χαρτόνι, τυλιγμένο με πολύχρωμο χαρτί, το οποίο περιέχει μικρά δωράκια, γλυκά και ένα γνωμικό ή μια πρόβλεψη για το μέλλον. Δύο άτομα τραβούν τις άκρες του, κάνοντάς το να σπάσει σε δύο άνισα κομμάτια. Όποιος τραβήξει το μεγαλύτερο κομμάτι, κερδίζει και το περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Βρετανία –λέγεται, μάλιστα, ότι γνωρίζει μεγάλη απήχηση στους κύκλους της βασιλικής οικογένειας. Το πρωτοξεκινησε ο Τομ Σμιθ, ένας ζαχαροπλάστης, τον 19ο αιώνα και από τότε παραμένει πολύ δημοφιλές.

Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς ψητή γαλοπούλα ή βοδινό, κρεατόπιτα, ταρτάκια με γέμιση από φρούτα, σταφίδες και ζάχαρη . Το Χριστουγεννιάτικο κέικ είναι πολύ διαδεδομένο, επίσης. Πρόκειται για ένα πλούσιο κέικ φρούτων καλυμμένο με αμυγδαλόπαστα και γλάσο. Τέλος, η πουτίγκα με δαμάσκηνο για καλή τύχη. Η πουτίγκα αποτελείται από πολλά αποξηραμένα φρούτα που συγκρατούνται μεταξύ τους από αυγά και λίπος, κάποιες φορές αναμειγνύεται με μελάσα ή σιρόπι ζάχαρης και αρωματίζεται με κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, τζίντζερ και άλλα μπαχαρικά. Η πουτίγκα ωριμάζει για ένα μήνα, μήνες ή ακόμα και ένα χρόνο: η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ της πουτίγκας την εμποδίζει από το να χαλάσει.

Η Boxing Day είναι η επόμενη μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Παραδοσιακά ήταν η μέρα που οι υπηρέτες και οι εργάτες έπαιρναν δώρα, τα γνωστά  “Christmas box” (“Χριστουγεννιάτικο Κουτί”) από τα αφεντικά ή τους εργοδότες τους. Αν και έχει χάσει τη σημασία της πλέον, εκείνη την ημέρα δεν πάει κανείς σε ξένο σπίτι χωρίς να προσφέρει ένα μικρό κουτάκι με δώρα ή γλυκά.

Η Δωδέκατη Νύχτα είναι μια γιορτή η οποία σηματοδοτεί τον ερχομό των Θεοφανίων, τη μέρα κατά την οποία η ιστορία της Γέννησης μάς λέει ότι τρεις σοφοί άνθρωποι επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό. Διαφορετικές παραδόσεις οριοθετούν την ημερομηνία της Δωδέκατης Νύχτας είτε στις 5 ή στις 6 Ιανουαρίου. Η Αγγλικανική Εκκλησία εορτάζει την Δωδέκατης Νύχτα στις 5 Ιανουαρίου η οποία “αναφέρεται στη νύχτα πριν τα Θεοφάνια, τη μέρα που η ιστορία της γέννησης μας λέει  ότι οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό”. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή είναι η ανεπίσημη λήξη της εορταστικής περιόδου όπου πολλοί άνθρωποι ‘σύρουν τους πόδας’ πίσω στη δουλειά. Είναι επίσης και η μέρα που ο κόσμος κατεβάζει συνήθως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Μια δοξασία που έχει εμφανιστεί τη σύγχρονη εποχή σε κάποιες αγγλόφωνες χώρες, είναι ότι είναι κακοτυχία το να αφήνει κανείς τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μετά την Δωδέκατη Νύχτα.

Η βρετανική χριστουγεννιάτικη παράδοση της αποστολής καρτών χρονολογείται από το 1843. Την εποχή εκείνη, σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, κάποιος κύριος με το όνομα σερ Χένρι Κολ δεν είχε χρόνο για να στείλει προσωπικά μηνύματα για τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τον καλλιτέχνη Τζόν Κάλκοτ να του σχεδιάσει μια κάρτα που θα μπορούσε να στείλει σε πολλούς αποδέκτες. Και έτσι γεννήθηκαν οι χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Τέλος,Την παραμονή των Χριστουγέννων είναι παράδοση να έχουμε ένα κερί αναμμένο στο σπίτι μας κ πόρτα ανοιχτή για την Αγία Οικογένεια να βρει το δρόμο της.

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

1o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό