«Ποτέ ξανά»

holocaust

Ηχηρό μήνυμα από τους μαθητές του Σχολείου μας για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Eκδήλωση αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  29 Ιανουαρίου 2024 στην αίθουσα Μουσικής του 1ου  12/Θ Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ε2  με την καθοδήγηση της δασκάλας τους ,κ. Αθανασιάδου Μαργαρίτας.

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ομόφωνα ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος» (την  1η Νοεμβρίου του 2005,  60 χρόνια μετά την λήξη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου). Το 1945,  η 27η Ιανουαρίου ήταν η μέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον σοβιετικό στρατό.

Ο όρος Ολοκαύτωμα δηλώνει την ολική καταστροφή, τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τους Ναζί. Επρόκειτο  για την προσχεδιασμένη προσπάθεια να αφανισθεί ένας ολόκληρος  λαός. Εκτός από τους Εβραίους , οι ιστορικοί εκτιμούν ότι , περίπου  220.000  – 500.000  Ρομά  θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα .

Άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες» ήταν οι εξής: Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές (περιλαμβανομένων των Ρώσων και άλλων Σλάβων), Πολωνοί μη Εβραίοι (3 εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι και 2 εκατομμύρια Πολωνοί μη Εβραίοι), διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές κ.α.

Το Ολοκαύτωμα σαν ιστορικό γεγονός ήταν μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Στο πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές/τριες μας  παρουσίασαν μέσα από αφηγήσεις και ποιήματα, στοιχεία και πληροφορίες για την περίοδο του Ολοκαυτώματος , προέβαλαν συγκλονιστικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής στον  βιντεοπροβολέα  και έγινε προβολή  ταινιών με σχετική θεματολογία.

Όλες δράσεις των μαθητών μας ήταν δομημένες , με έναν και μόνο  στόχο, να διδαχθούμε από το παρελθόν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα απάνθρωπα εγκλήματα στο μέλλον.

Συγχαρητήρια στα παιδιά  και στη δασκάλα τους, κ.Αθανασιάδου,  για την υπέροχη εκδήλωση!

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

1o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Πρόσφατα Άρθρα

Ιστορικό